Inför flytten

Vad ska man tänka inför flytten?

Ska du flytta snart? Innan du flyttar är det viktigt att tänka igenom några saker. Vissa är självklara, som till exempel vart du ska du flytta. Det är mycket viktigare att tänka på vart du vill flytta, som varifrån det är som du vill flytta. Ibland kan längtan efter att komma bort vara så stark att man glömmer att tänka igenom vart det ä som du hellre vill bo.

När du väl har svaret på det gäller det att tänka igenom hur du vill flytta. Ska du göra allt själv? Ska du packa, bära alla möbler och packlådor själv? Ska du sedan städa igenom hela din gamla bostad själv? Du vet väl att du kan dra av din inkomstskatt med RUT-avdrag på din flyttstädning? Så mycket som halva kostnaden kan du dra av, om du inte har gjort fler RUT-avdrag i år. Som mest kan du dra av 30 procent av arbetskostnaden och maximalt 25.000 kronor per år och person om du är under 65 år. Är du över 65 år får du dra av så mycket som 50.000 per person och år.

Så gör du när du ska flytta

Andra saker som du bör tänka på inför flytten är vilket datum du ska flytta. Så snart du vet det bör du boka flyttbilen, eller flyttfirman så att du får flytta den dag som du önskar och så att inte alla flyttbilar eller flyttfirmor är upptagna just den dagen. När du väl har bokat flyttbilen, eller flyttfirman kan du pusta ut. Nästa sak att fundera på är om du har några flyttlådor. Det lönar sig faktiskt att skaffa riktiga flyttlådor, inga banankartonger från Ica afffären. När du väl har fått tag i flyttlådor är det bara att sätta igång och packa dina saker. Packa tunga saker längst ner i flyttlådorna. Se till att ha så jämnt fördelat av tunga och lätta saker i de olika flyttlådorna.

När allt är färdigpackat kan du alltid passa på att flyttstäda. Det är mycket viktigt att se till att i princip allt är rengjort från golv till tak. anlitar du istälelt en flyttfirma som städar åt dig får du det gjort och slipper tänka på hur noggrannt man måste städa. Dessutom får du dra av på skatten med hjälp av RUT-bidraget, vilket kan halvera kostnaden för arbetet. Många städföretag gör ansökningarna och fyller i blanketterna klart åt sina kunder så att de ska slippa tänka på det. När väl allt är borta och bostaden rengjord är det bara för nästa som ska flytta in att göra så. Och själv slipper du tänka på annat än det roliga; att få en ny beostad.

Många så här på våren flyttar från studieorten till platsen där de har hittat ett jobb. Om du ska flytta från Uppsala, finns det inte så många flyttfirmor att välja mellan, ungefär ett 10-tal. Ska du välja, varför inte välja – inte den billigaste, men den som du får mest för pengarna?  Välj någon som kan garantera dig en flyttstädning som du inte behöver ångra, eller göra om.

23 Apr 2018