Inför flytten

Flyttpacka rätt och underlätta din flytt

Ett viktigt moment i en flytt handlar om packningen och hur man gör det på bästa sätt. Det är definitivt inte följande scenario: du ska flytta på lördagen och sätter igång med att packa ner allt ditt bohag i kartonger under fredagen. Kartonger som du frågat om du får nere hos din lokala Ica-handlare och som normalt används för att frakta bananer i. Så ser inte en korrekt packning ut och gör man på det – eller ett liknande – sättet så riskerar man dels att se sina tillhörigheter i tusen små delar och dels så visar man ingen respekt för de personer som ställer upp och hjälper till. 

Har man som vän avsatt en lördag (ja, det finns roligare saker att göra) för att hjälpa till med en flytt så har man också rätt att förvänta sig bästa möjliga förutsättningar till ett snabbt jobb. Något som ligger på ditt bord.  För att underlätta för dig att göra det så har vi sammanställt några punkter som definitivt kommer att göra din flytt lättare, behagligare och säkrare:

  • Packa i tid. Ungefär en vecka innan flytten så kan du börja sortera, sålla och behålla. Det vill säga: passa på att göra en rejäl utrensning också. Du har säkerligen en massa kläder, böcker, porslin och annat som bara står och samlar damm. Se till att åka iväg med sådant till återvinningen eller skänk föremålen till bättre behövande.

Det du ska behålla – det börjar du dock packa ned i kartonger och viktigt är att du A) inte packar dem proppfulla och B) inte packar dem för tunga och C) att du märker dem efter vad som finns däri ( skriv på samtliga sidor och med stora bokstäver: KÖK – bestick, glas och tallrikar. VARDAGSRUM – böcker, skivor, kuddar och så vidare). Packar du med tyngre saker i botten och lite lättare föremål ovanpå dessa så blir kartongerna enklare att hantera.

  • Köp/hyr kartonger. Vi nämnde banankartongerna i ett avskräckande syfte. Faktum är att även vanliga flyttkartonger är av en ytterst varierande kvalitet. Ett tips är att du frågar om det är möjligt att hyra flyttkartonger från en flyttfirma. De använder – av förklarliga skäl – bästa möjliga kvalitet vid sina flyttar (en bonus är att du slipper ha en massa kartonger stående i förrådet också).
  • Ha struktur och jobba metodiskt. Packa rum för rum och försök att lägga saker som ”hör ihop” i samma kartonger.
  • Tidningspapper, wellpapp, tejp: det är viktigt att du säkrar alla föremål även i kartongerna. Se till att lägga exempelvis glas och porslin i tidningspapper, se till att slå in värdefulla tavlor och andra finare föremål i bubbelplast och se till att du förseglar extra viktiga kartonger med tejp.
  • Packa in i bilen. Då det kommer till att packa in i bilen så är ett tips gällande kartongerna att du ställer dessa i ordningsföljd. Genom att försöka ha kökskartonger på ett ställe, vardagsrumskartonger på ett annat och köksditon på ett tredje så kommer installationen av allting att bli betydligt lättare och mer effektiv.
  • Vad blev över? Ibland så kommer man att inse att vissa möbler inte passar i den nya bostaden, man kanske upptäcker att allt inte får plats i förråden och man kan av någon annan anledning ( exempelvis där man flyttar ihop med en annan person) se att man plötsligt har ett skevt förhållande i yta kontra bohag. Ett tips här är att du använder dig av tjänsten magasinering av de saker som du vill ha kvar – men som just nu inte får plats/finns användning för.