Inför flytten

Tips inför flytten utomlands

Funderar du på att flytta utomlands på grund av ett nytt jobb, en ny kärlek eller för att du längtar efter ett annat klimat? Innan du bokar flyttfirma – läs våra tips om vad du behöver veta innan flytten utomlands.

Allt fler svenskar flyttar utomlands. Jobb, studier eller lång välbehövlig semester i ett annat – skälen är många till varför man kan flytta utomlands. Men det finns en hel del att tänka på – praktiskt och administrativt – innan man kör igång.

Registrera flytten hos Skatteverket

Börja med att kontakta Skatteverket och meddela att du ska flytta utomlands, detta är nödvändigt av skatteskäl. Glöm inte heller att folkbokföra dig i ditt nya hemland. Folkbokföring utomlands är ofta lite krångligare än hemma, men oftast går det relativt smidigt. Att folkbokföra sig är viktigt av flera skäl, delvis för att myndigheterna ska känna till din adress men också för att du ska få din post även till ditt nya hem. Som sagt, allt fler flyttar utomlands och Skatteverket gör allt vad de kan för att det inte ska krångla och försöker alltid underlätta processen så mycket som möjligt.

Hyr ut din svenska bostad

Hur du ska göra med din bostad i Sverige är förstås valfritt, men det beror kanske i första hand på hur länge du ska stanna utomlands. Handlar det om några få år kan det vara en lösning att hyra ut din bostad. Om du vill hyra ut bostaden omöblerad så kan du magasinera ditt bohag under den aktuella perioden. Här är några saker som kan vara värda att fundera på angående din egen bostad innan du anlitar en flyttfirma.

Vill du ha fortsatt tillgång till hemmet i Sverige?

Kommer jag att vilja ha tillgång till bostaden i Sverige under tiden som jag bor i ett annat land? Kommer jag att flytta tillbaka till Sverige i framtiden och i så fall när? Vill jag ta med några av mina möbler till min nya bostad? Svaren på dessa frågor kommer att visa hur du ska lägga upp flytten och hur mycket hjälp du kommer att behöva ta.

Viktigt att ha koll på legitimationen

Se till att alla dina ID-handlingar är giltiga och inte är nära utgångsdatum. Det kan bli struligt om de går ut vid något olämpligt tillfälle. Inom EU behöver du inte visa pass, men det är en ID-handling som gäller över hela världen och är mycket bra att ha.

Behöver du ett visum för flytten?

Behöver du ett visum så måste du kontakta ambassaden för landet du ska flytta till. Handläggningstiden för visum är ofta lång, så det kan vara smart att vara ute i god tid. I viss fall kan det även behövas uppehållstillstånd. I dessa fall kan du kontakta den svenska ambassaden i ditt nya land så kan den hjälpa dig med tillståndet. Om du funderar på att flytta tipsar vi denna hemsida: https://www.flyttfirmanorrköping.nu

3 Jun 2020