Inför flytten

Så är det att arbeta som flyttarbetare

Hur är det att arbeta på en flyttfirma? De som faktiskt har gjort vittnar inte sällan om att ingen dag var den andra lik. Som flyttarbetare kan man komma att resa vart som helst i hela Sverige. Man får resa en hel del och se många olika städer. Arbetar man med hela Sverige som sitt arbetsområde, brukar man administrera flyttarna så att de passar ihop med var någonstans i Sverige man som flyttarbetare råkar befinna sig. Flyttar någon från Uppsala till Göteborg, kanske man flyttar åt någon som ska flytta från Örebro till Stockholm, sedan kanske man flyttar åt någon som man ska flytta  från Stockholm till Uppsala, och så vidare.

Ett variationsrikt arbete

På det sättet blir arbetet mycket varierat. Den gemensamma nämnaren är själva bärandet av packlådor och möbler, springandet i trappor. Man packar, bär och packar in i flyttbilen. Sedan kör man till nästa destination, och så gör man samma sak om, och om igen, och igen. Där emellan är man väl ledig.

Ibland kan man vara så illa tvungen att medverka till avhysningar av hyresgäster, kanske på grund av obetalda hyror, eller dåligt uppförande. Innan man kommer till att göra en så stor sak, är det upp till Kronofogden och fastighetsägaren som fattar sådana beslut. Det är kanske inte det roligaste momtentet i ett arbete som flyttarbetare, men nödvändigt och då anlitar kommunen eller fastighetsägaren flyttfirman för att verkställa det beslutet.

Någon annan gång kan man få vara med om att flytta på värdefulla föremål, en så kallad specialhantering vid flytt. Då måste man se till att inga skador sker.

Krävs ingen utbildning för att arbeta som flyttkarl

Som bekant ställs det inga krav på utbildning  för att arbeta med att flytta saker åt folk. Det som krävs är körkort, eftersom du ska köra själva flyttbilen. Däremot är det viktigt att kunna ta människor och bemöta dem på ett bra sätt. Det gäller att lyssna på deras önskemål om hur de vill att man hanterar deras saker. Och så gäller det att inte ha sönder något av det.

Andra saker att tänka på när det kommer till att arbeta med att flytta saker är att vara medveten om säkerheten så att man inte utsätter sig själv eller sina medarbetare för risker när man flyttar och bär. Troligtvis kommer det inte att vara särskilt stor konkurrens de närmaste åren för flyttarbetare och lastbilschaufförer, enligt Arbetsförmedlingen. Det gäller att ha en god fysik som flyttarbetare. Det underlättar att bygga muskler så att man bär och lyfter på ett sätt som skonar kroppen och ryggen, som är särskilt utsatt jsut vid lyft. De flesta flyttfirmor finns i Stockholm, vilekt inte är särskilt konstigt eller uppseendeväckande. Som flyttfirma är det i storstaden som arbeten finns. 

25 Apr 2018