Inför flytten

Måste man packa i flyttkartonger?

Är det så att man alltid måste packa sina saker i flyttkartonger när man ska packa inför en flytt? Här gällr några olika regler när det kommer till att flytta. Flyttar man på egen hand, och kör sina egna saker, då får man i princip bära sig åt hur som helst. Vill man packa i Ikea-kassar, eller i vanliga pappers- eller plastpåsar, får man det. Men om man anlitar en flyttfirma som ska hjälpa en med flytten, då kan de vägra flytta åt en, om man endast har packat alla sakerna i plast- eller papperspåsar.

Då är det bättre att ta det säkra före det osäkra om det är så att man har anlitat en flyttfirma som är villig att mot betalning hjälpa en med att flytta allt sitt bohag från den ena adressen till den andra. Flyttkarlarna vill antagligen inte springa in och ut hundratals gånger, bara för att man har packat allt i papperspåsar, Ikeakassar, eller plastpåsar. De kan vägra att utföra transporten i så fall.

Köpa, hyra eller låna flyttkartonger

Det är inte särskilt svårt att få tag i riktiga flyttkartonger. Flyttkartongerna, till skillnad från vanliga kartonger är den att flyttkartongerna har förstärkta handtag. Särskilt om man har stora flyttkartonger kan det hända att man packar väldigt mycket i varje kartong. Därför vill man säkerställa att de inte går sönder, just som man grabbar tag i kartongerna och ska bära dem antingen ut ur den gamla bostaden eller in i den nya bostaden. En och annan flyttkarl har antagligen varit med om det; att hela kartongen spricker itu och allt innehåll ramlar ur kartongen. Det brukar de inte vilja vara med om, då det innebär ett avbräck i arbetet. Oftast vill de att flyttarna som de gör, går så snabbt det bara går. Det är inte helt ovaligt att en, enda flyttkarl, kan bära soffor själv, för undan ska det gå.

Så bör du packa en flyttkartong

När du har en flyttkartong som du kan packa i, bör du börja med sådant som är tungt i botten av kartongen. Då kan man börja med att packa ner böcker, tunga kastruller, porslin eller liknande. Ovanpå de tunga sakerna kan man sedan packa ner lättare saker; såsom tunna täcken, kuddar, lättare kläder, servetter, ljus, bordsdukar eller handdukar. Det är alla sådana som inte väger så mycket. Kombinerar du till exempel handdukar och porslin, kan du använda handdukarna att stoppa om det känsliga porslinet, så slår du två flugor i en smäll.

10 Dec 2019