Inför flytten

Många flyttar i Gävle – tänk på flyttstädningen

Om man bortser från Stockholm så finns det några städer i Sverige som sticker ut då det kommer till flyttar till-, från-, och inom städerna i fråga. Man kan först och främst här peka på Malmö och Göteborg som tack vare sin storlek ständigt – liksom Stockholm – har en attraktionskraft och därmed lockar nya invånare till sig. Vilka städer är det då i talar om och har dessa någon gemensam nämnare mellan sig som kan förklara varför flyttar är så vanligt förekommande?

Ja, de städer som vi menar här handlar om renodlande studentstäder – Uppsala, Lund, Umeå, Linköping, Sundsvall och på senare år även Gävle – och anledningen till att många flyttar sker i just dessa städer förklaras av att studenter bor en kortare tid för att sedan söka sig vidare. De kan flytta inom staden, de kan flytta till staden och de kan flytta från staden – ett slags kretslopp som har många fördelar om man ser till hur en stad blommar upp.

Alla gynnas nämligen av dessa studenter; butiker och affärer kan öka sina omsättningar, restauranger och nattklubbar får fler besökare och invånarantalet – och därmed skatteinkomsterna – ökar.

Fusket med flyttstädning utbrett

Det finns alltså stora uppsidor för en stad som kan erbjuda studenter givande utbildningar och schyssta boenden som inte kostar för mycket pengar att hyra. Vi nämnde ovan Gävle och just denna stad har under senare år genomgått lite av en metamorfos. Där man förr såg Gävle som en trött industristad vars enda bidrag till övriga Sverige – lite elakt kanske – var hockeylaget Brynäs.

Numera har dock Gävle fått ett stort uppsving, ökat sitt marknadsvärde och blivit allt populärare tack vare dessa studenter. Om vi här återgår till kärnämnet – antalet flyttar som sker i Gävle – och ser till de negativa sidorna så handlar det tyvärr om misskötsel och slarv.

Det här kan ta sig form i att studenter inte bryr sig om att sköta sitt boende eller i att man struntar i de som ska flytta in efteråt. En avgörande detalj i detta kallas flyttstädning och fusket kring detta är tyvärr även den en gemensam nämnare mellan de ovan nämnda städerna. Om fusket med flyttstädning beror på att unga människor struntar i den eller inte är medvetna om att den måste göras – det låter vi vara osagt. Att det sker – att man struntar i en flyttstädning i Gävle och övriga orter – är dock väldigt oroväckande.

Anlita professionell hjälp

En flyttstädning i sig gör man nämligen för att underlätta för den person som kommer efter – det vill säga, den nya ägaren och om studenter har så dålig respekt för varandra så har vi problem. Det är jobbigt att flyttstäda, det ska man inte sticka under stolen med – men att det är jobbigt innebär dock inte att man inte behöver genomföra en flyttstädning.

Det finns – för de lata eller de vettiga, beroende på hur man ser på det – nämligen hjälp att anlita. I Gävle, Linköping, Umeå, Lund och Uppsala finns det många städföretag som gärna åtar sig jobb med flyttstädning och detta är värt att ha i åtanke den dag man står inför en flytt som ung student.

18 Sep 2017