Inför flytten

Gör detta innan flytten

Ska du flytta? Det brukar vara ett stort projekt som varar under flera månader, från det att man har letat efter en ny bostad tills man kan flytta in och låsa om sig på det nya stället. Oftast har hela processen föregåtts av en önskan att flytta in i något som är nytt. Man letar kanske efter det nya bostaden. Ofta har man några önskemål; större, eller mindre bostad. Ett ställe som har en trädgård, eller närhet till arbetet, dagiset, eller skolan. När man väl har fått tag i det där boendet som uppfyller det som man önskar sig är det bara att börja planera för flytten. Om det är så, kommer vi hör ge några tips på vad som är bra att tänka på inför flytten.

Gör detta innan flytten

1. Boka flyttbilen så snart du vet datumet. Det är många som brukar flytta antingen i slutet eller i början av månaden. Då kan det vara många som vill flytta samma helg som du. Därför är det bra att boka flyttbilen så snart som möjligt.

2. Börja packa så snart du fått veta flyttdatum och har bokat flyttbilen. Då blir det inte så mycket att packa de sista dagarna innan flytt. Dessutom kan man lätt bli ”hemmablind” till sist ser man inte alla saker som finns hemma hos en själv. Man ser inte tavlan längre, för man är så van vid att alla saker ska finnas på sin vanliga gamla plats.

3. Planera möbleringen. Då vet du var alla saker ska finnas och om du får plats för alla dina möbler.

4. Fråga alla som kan hjälpa dig med själva flytten. Ni kommer säkert att behöva vara några som kan bära packlådor och möbler.

5. När allt är packat är det så dags att städa. När det kommer till en flyttstädning, är det stora krav på att allt blir rengjort från golv till tak. I princip allt ska vara rent innan det blir godkänt som flyttstädning.

Ska du anlita flyttstädning?

Tycker du att det är stökigt och både energi- och tidskrävande att städa när du samtidigt ska flytta, då kan det vara en bra idé att anlita en flyttstädning. Det är berättigat att dra av RUT-avdrag, alltså 25 procent av arbetskostnaden är berättigad att dras av, eller som mest 25.000 kronor per person och år. Det gör att priset sjunker mycket och gör flyttstädningen mer tillgängligt för alla dem som flyttar och behöver flyttstädning. Följande får du hjälp med när du anlitar en flyttstädning:

I köket:

Rengöring av kökslådor och -skåp både in- och utvändigt.

Rengöring av kyl och frys, både in- och utvändigt.

Rengöring av spis och ugnsrengöring, även bakom spisen. 

Rengöring av köksfläkt

I badrum:

Rengöring och avkalkning av kakel och klinker

Rengöring och avkalkning av badkar och dusch

Rengöring och avkalkning av handfat och toalettstol

Rengöring och avkalkning av badrumsskåp och annan inredning

Rengöring av golvbrunn

Rengöring av alla rör i badrummet

I alla rum:

Dammsugning och moppning av golv

Dammtorkning av tak och väggar

Rengöring av trösklar, golv- och vägglister

Rengöring av alla element

Rengöring av armaturer, eluttag, strömbrytare och socklar

Rengöring av alla rör

Torknin av garderober in- och utvändigt

Läs mer om flyttstädning i Norrköping på: http://www.flyttstädningnorrköping.net.

19 Mar 2018