Inför flytten

Flytta är ett stort arbete

Ska du flytta till Västerås? Det är en lagom liten, eller lagom stor stad. I hela kommunen bor det drygt 150.000 invånare, i tätorten knappt 120.000 invånare. Västerås är en gammal medeltida stad, De tidigaste spåren av att människor bodde iVästerås är spår av bebyggelse och gravrösen som är ända sedan bronsåldern.

Det är en gammal och förhistorisk som blev stad sedan 1200-talet då staden fick sitt stadsigill. Västerås är således en av Sveriges äldsta städer jämngammal med Stockholm, men yngre än Lund. Det var i Västerås som Gustav Vasa höll sin reformationsriksdag 1527. Här känner man historiens vingslag.

En stad med flera företag

Här finns domkyrkan och Mälardalens högskola. Västerås är en gammal industristad, med  ABB (Assa Brown Bovery) och Nordiska metall AB, som numera heter Svenska Metallverketn AB, Ica, som startade 1938, Hennes&Mauritz och många andra företag. Här finns också Botaniska trädgården. Här finns otaliga villa- och bostadsrättsomrdåen, som Djäkneberget-Stallhagen, Aroslund-Blåsbo, Kristiansborg-Karlsdal, Viksäng, Hamre-Talltorp, Stohagen-Spantagatan, Vetterstorp, Jakobsberg-Pettersberg,Råby,Hammarby, Bäckby och många fler.

Detta bör du göra när du flyttar

När man flyttar är det många saker att tänka på; att boka flyttbil, packa alla saker, flyttstäda, själva flytten och inflyttningen.

När man flyttar är det som ett dominospel. Den man köper huset eller lägenheten av, ska flytta till en annan bostad, som i sin tur ska flytta och så vidare. Eftersom man ska lämna över sin gamla bostad till nästa som ska flytta in, vill den som flyttar in att bostaden är ren och fin, liksom man själv att bostaden man flyttar in i ska vara det.

Mycket att komma ihåg

En så grundlig städning kan vara nog så jobbig. I princip ska ALLT städas rent.

I köket bör du rengöra:

1. Kyl och frys ska rengöras i köket. Alla lådor ska rengöras och hyllor i kylen och frysen ska göras rent.

2. Spisen ska blir ren, liksom ugnen invändigt, plus ugnsplåtar och galler. Även bakom spis, diskmaskin och tvättmaskin ska göras rent.

3. Köksfläkten måste tas isär och rengöras.

4. Köksskåpen bör rengöras inuti och utanpå, liksom alla kökslådor.

5. Fönster ska putsas, liksom fönsterbrädan.

I badrummet bör du rengöra:

1. I badrum och toalett ska toalettstolen och toaring rengöras.

2. Handfatet behöver kalkas av och rengöras.

3. Badkaret och blandare rengöras.

4. Golvbrunnen måste rensas och rengöras.

5. Kakel och klinker ska avkalkas helst med något basiskt rengöringsmedel.

I övriga rum bör du:

1. I alla rum ska fönstren rengöras med fönstermedel, mjuk svamp och fönsterraka.

2. Alla golv- och dörrlister måste rengöras.

3. Alla element och bakom elementen behöver rengöras.

4. Fönsterbrädor och under dem – ska torkas rent.

5. Golven ska dammsugas och moppas.

6. Finns det eventuella fläckar på tapeten kan man rengöra dem med en fuktig ren trasa med lite diskmedel.

7. Alla dörrar ska torkas rena, liksom ovanpå dem. 

Tycker du det låter som ett stort jobb, så är det också så. om du inte vill göra det, bör du anlita en professionell städfirma som kan göra det åt dig. Om inte kan du bli betalningsskyldig för en städning. Läs mer här om du vill hitta en firma som utför flyttstädning i Västerås.

24 Mar 2018