Inför flytten

Därför har städningen seglat upp som mest efterfrågad

Under förra året växte kundernas användning av möjligheten att dra av på skatten med hjälp av Rut-avdragen. Under det året drog vi av för en hel miljard kronor, enligt Skatteverkets beräkningar. Det innebar att efterfrågan av Rut-tjänsterna växte med en fjärdedel. Maria Andersson är VD på Hemfrid:

– Den starka tillväxten visar att det finns en fortsatt stor efterfrågan på tjänster i hemmet. Allt fler har ett behov av att ta hjälp hemma för att få vardagen att gå ihop, säger hon i ett pressmeddelande.

Det är hemstädning som har seglat upp som den mest efterfrågade tjänsten som berättigar till Rut-avdraget, men även andra städtjänster har ökat, som flyttstädning. I år har även övriga flyttjänster blivit berättigade till Rut-avdraget, vilket gör att kunder kan be om hela flytten utförd av ett flyttföretag, inte bara städningen, som förut.

Därför vill vi inte städa själva

En artikel i Göteborgsposten visar att det är flera som inte vill städa sina egna hem, hur kommer det sig? Varför tycker vi att det är "tråkigt" att städa hemma hos oss själva? En som har svar på den frågan är Brita Hahne som är expert på frågan:

– Det har med vår livsstil och våra jobb att göra. Vi är helt enkelt mer stressade i dag och hinner inte ta hand om hemmet. Samtidigt blir marknadsföringen smartare och får oss att konsumera mer än vad vi behöver, säger hon.

Hon menar att vi köper för mycket, och konsumerar saker vi inte egentligen behöver. Det kan ge en vädlig röra hemma, och därmed blir det allt svårare att få ordning på det egna hemmet. Det kan ju vara en anledning, men handen på hjärtat – är vi inte allt lite lata? Och om vi är lata, vad beror det på? 

Enligt en unersökning som programmet Dokument inifrån, Sveriges television, åstadkommer var och en av oss i Sverige, som arbetar, mer än 100 procent mer per person, än för 70 år sedan. Det ställs alltså högre krav på att vi är produktiva, än vad som ställdes på våra föräldrar och deras föräldrar. Inte så konstigt då om vi helt enkelt inte orkar ta itu med arbetet hemma, när vi väl kommer hem, och har vi barn, är det nog i sig att ta hand om dem och samtidigt arbeta. Det är en ganska så rimlig förklaring på varför vi är så "lata" när det kommer till att städa våra egna hem.

26 Jul 2018