Inför flytten

Checklista inför flytten hemifrån

När man flyttar hemifrån så är det en härlig och spännande upplevelse. Men det finns mycket som kan komma som en överraskning som exempelvis vad som ska planeras och vad en flyttstädning är.

Bara att leta efter en ny bostad kan vara överväldigande när man flyttar hemifrån. Alla möjligheter gällande storlek, planlösning och i vilket område man ska bo. Kanske har man redan sparat på sig alla husgeråd som man kan behöva och kan kanske även ta med sig de möblerna som man haft i sitt rum. Och där slutar nog mångas planering för en flytt. Men egentligen har flytten inte ens börjat. I god tid innan flytten kan man lämna in blankett om adressändring. Det är en enkel blankett som man kan fylla i på internet och när den är ifylld så går informationen till posten, skattemyndigheten, folkbokföringen och en del större bolag som är anslutna till tjänsten. Packa kan man också börja göra i god tid innan och i samband med det så kan man även rensa ut det man inte vill ta med sig. Sälja, skänka, kasta eller spara, brukar vara en bra plan.

Rent både här och där

Flyttstädning är något som ingår när man flyttar från en bostad, och fast att regeln är att allt ska städas överallt, så finns det några punkter som ska prickas av. Punkterna ska man följa i bostaden man flyttar ifrån, och också kontrollera i bostaden man flyttar till. Allt som går att flytta ut ska rengöras bakom och under, som spis, diskmaskin, badkar, kyl, frys och eventuell tvättmaskin. I övrigt ska alla ytor, till och med fönster och förråd, städas noggrant och in i minsta detalj.

Anlita någon annan istället

När det kommer till flyttstädning så är det många som väljer att istället anlita ett städbolag. Det är inte någon väldigt stor kostnad, med tanke på skattelättnaden RUT, och det kan vara skönt att slippa göra en städning när man är mitt i flytten. Dessutom krävs det goda kunskaper om städning samt rätt verktyg och rätt medel, och det är få som har den kunskapen och utrustningen. Vill man så kan man även anlita någon som flyttar bohaget och ibland är det samma företag som sköter både flyttningen och flyttstädningen. Ett upplägg som är mycket smidigt eftersom städningen då blir gjort i samband med flytten, istället för efter. Bra och tidsbesparande då många flyttar sker samtidigt.

8 May 2020